Gerçek Bal Donar mı - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

Gerçek Bal Donar mı

Gerçek Bal Donar mı
Yayınlama: 28 Ekim 2021 Perşembe
A+
A-

İçerisinde herhangi bir katkı maddesi olmadan, yani tamamen organik koşullardan geçerek üretilen gerçek bal, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Adeta doğanın bir mucizesi olarak değerlendirilen organik bal, düzenli tüketim karşısında, sinir sistemini güçlendirmekten tutunda bağışıklık sistemine kadar uzanan faydaları bulunur.

Arıların, pek çok bitkiden elde ettiği nektar ve polenleri kovanlara taşıması ve burada da işçi arıların çalışması sonucunda elde edilen organik bal, herhangi bir ısıl işlem görmeden, tamamen organik halde üretilir. Üretim sürecine herhangi bir insan müdahalesi olmayan, katkı maddesi bulunmayan ve tamamen arların çabalarıyla oluşan bala, gerçek bal denir. Bu sebeple insan sağlığı için mutlaka tüketilmesi gereken bir üründür. Küçük büyük her yaştan bireyin tüketmesi gereken gerçek bal, kahvaltı sofralarında olmazsa olmazlardan olduğu gibi çeşitli tatlılar içinde de kullanılabilir.

Gerçek bal donar mı donmaz mı?

Toplum tarafında bal ile ilgili bir yanılgı vardır. Bu da “gerçek bal donmaz” algısıdır. Ancak bu algı her gerçek bal için geçerli değildir. Hatta öyle ki bazı hakiki balın gerçek olup olmadığını donmuş halinden anlamak mümkün olur. Gerçek bal, içerisinde şeker bulundurmaz. Ancak polenlerin ve nektarların kendine has şekeri sebebiyle belirli bir süre sonra donabilir veya kaymak kıvamını alabilir. Bu da orijinal balın gerçek olduğun gösteren detaylardan biridir. Gerçek balın zaman zaman donuyor olması balın doğal sürecinde fiziksel bir değişim olarak değerlendirilir. Sahte olmayan balların önemli özellikleri arasında kristalleşmesi gelir. Balın kendine has şekeri ve su dengesi balın donma durumunu belirler. Balların içerisinde yer alan nektar oranının yüksek olması, donma süresinin daha kısa olmasını sağlar. Yani bu şekilde üretilen bal, daha kısa süre içerisinde kristalleşir. Aynı zamanda gerçek balların donması 14-15°C arasında olan sıcaklarda mümkün olur. Bunun yanı sıra mevsimsel faktörler sebebiyle ani hava değişimleri de balların daha hızlı donmasına sebep olur. Donmuş halde olan bal, içinde bulunan vitaminleri ve mineraller kaybetmeden uzun süre tüketilebilir. Pek çok hastalığın tedavi sürecinde ek takviye olarak da tüketilmesi önerilen gerçek bal, sağlık sorunlarında kişilere yardımcı olur.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024