Çiğneme Fonksiyonlarını İmplant Uygulaması İle Geri Kazanmak Mümkün - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

Çiğneme Fonksiyonlarını İmplant Uygulaması İle Geri Kazanmak Mümkün

Çiğneme Fonksiyonlarını İmplant Uygulaması İle Geri Kazanmak Mümkün
Yayınlama: 30 Nisan 2021 Cuma
A+
A-



İMPLANTLARIN KULLANIM SÜRESİ İNSAN ÖMRÜ İLE YARIŞIYOR

Eksik dişler estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme neden olduğu gibi çiğneme fonksiyonunu etkileyerek genel sağlık üzerinde de olumsuzluklar yaratıyor. Bu olumsuzlukların giderilmesinde rol oynayan implantlar, önemli avantajlar sağlıyor.

İmplantların kullanım süresinin insan ömrü ile yarışacak kadar uzun olduğunu belirten Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Tuzla Diş Kliniği Tedavi ve Protez Uzmanı Dt. Bülent Torun, implant uygulamalarıyla ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.

Neredeyse her birey, hayatı boyunca karşılaştığı herhangi bir sebep nedeniyle diş kaybı yaşıyor. Kimi durumlarda bu eksiklikler, total dişsizliğe kadar uzanıp, ağızda hiç bir doğal dişin kalmadığı durumların yaşanmasına sebebiyet verebiliyor.

Ağızdaki dişlerin sadece estetik açıdan değil, çiğneme fonksiyonunu sağlama ve konuşmaya yardımcı olma gibi roller de oynadığını vurgulayan Bayındır Tuzla Diş Kliniği Tedavi ve Protez Uzmanı Dt. Bülent Torun, implantların bu kriterlerin yerine getirilmesinde önem taşıdığını belirtti.

İmplantların önemine değinen Dt. Bülent Torun, implantların avantajlarını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “İmplantın avantajlarından bir tanesi, diş eksikliklerini tamamlarken diğer dişlere işlem yapılma zorunluluğu olmamasıdır. Yani bir diş eksikliğini gidermek için, eksikliğin önünde veya arkasındaki dişleri kesip köprü yapma zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca çekilen dişin bulunduğu kısımda, fonksiyonsuz kalan çene kemiği bölgesindeki kemik erimesi implant takıldıktan sonra durduruluyor. İmplantlar böyle bölgelerde bir diş gibi davranarak gelen çiğneme basınçlarını doğrudan çene kemiğine iletiyor, bu kemik üzerinde bir nevi masaj etkisi yaratıyor. Masaj ise kan dolaşımını ve doku beslenmesini artıracağından o bölgedeki kemik erimesini durduruyor.”

İMPLANT, OLUŞABİLECEK PROFİL BOZUKLUKLARINI ENGELLİYOR
Dişli ağızlarda alt ve üst çene, belli bir yükseklik ve boyutta kapanıyor. Diş kayıplarında çok gecikilirse, kayıp dişin ön ve arkasındaki dişler, çekilen bölgeye doğru ilerleyeceğinden hastanın normal boyuttaki kapanışı azalmaya, değişmeye başlıyor ve bu da uzun vadede bir takım kapanış ve eklem bozukluklarına yol açıyor.
İmplantların yerinde ve zamanında uygulandığı durumlarda, kapanış kaybından dolayı oluşan dikey boyut kaybının engellediğini söyleyen Tedavi ve Protez Uzmanı Dt. Bülent Torun, “Bu da hastanın hem iskeletsel konforunu sağlıyor hem de dikey boyut kaybından dolayı yüzünde oluşacak profil bozukluklarını engelliyor” dedi.

ÇİĞNEME FONKSİYONUNUN %85’İ GERİ KAZANDIRILIYOR
Çiğneme fonksiyonunun %85’inin büyük azılar arasında kalan dişlerle gerçekleştiğini belirten Dt. Bülent Torun, “Bu, alt çenede 12 ve üst çenede 12 olmak üzere 24 adet dişi işaret ediyor. Alt ve üst çenesinde hiç dişi olmayan hastalarımızda 6 adet üst ve 6 adet alt bölge olmak üzere toplamda 12 adet implant ile hastalarımızın çiğneme fonksiyonunun %85’ini, kendi doğal dişleri gibi ağızda kalan, takılıp çıkarılmayan implant üstü köprüler ile hastalarımıza iade ederek, yaşam konforlarını artırıyoruz” diye konuştu.

İMPLANTIN KULLANIM SÜRESİ İNSAN ÖMRÜ İLE YARIŞIYOR
Ağıza takılan bir implantın, öncesinde hekimin, sonrasında hastanın bütün protokolleri yerine getirmesi şartı ile uzun yıllar sahibine hizmet etmekte ve nadiren sorun çıkartmakta olduğunun altını çizen Dt. Bülent Torun, “Nasıl ki yeni ve pahalı bir araba alındığında, garanti kapsamındayken düzenli olarak servisine gidip bakımlarını yaptırıyorsak, implant yapıldıktan sonra da düzenli olarak hekimimize görünmeli, bakımlarımızı ve kontrollerimizi yaptırmalıyız. Arabanın garantisi bile belirli bir süreyken, sistemik bir hastalık geçirilmediği, ağız bakımı düzenli yapıldığı ve düzenli kontrollere gidildiği durumlarda, bir implantın kullanım süresi insan ömrü ile yarışmaktadır” dedi.

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024