Akran Zorbalığı Depresyona Yol Açıyor - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

Akran Zorbalığı Depresyona Yol Açıyor

Akran Zorbalığı Depresyona Yol Açıyor
Yayınlama: 23 Aralık 2020 Çarşamba
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Eyüboğlu okul çağındaki çocuklarda görülen akran zorbalığına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Akran zorbalığı nedir? 

ESOGÜ Haber’e açıklamada bulunan Doç. Dr. Eyüboğlu “Akran zorbalığı çocuk ve ergenlerde sık görülen tekrarlayan agresif davranışları kapsamaktadır. Bir kişinin bilerek ve tekrarlayan bir şekilde bir başka kişiye sözel fiziksel veya psikolojik şiddet uygulaması akran zorbalığı olarak tanımlanmaktadır. Genellikle okul ortamında görülen akran zorbalığında, zorbalığı yapan kişi ile zorbalığa maruz kalan kişi arasında güç dengesizliği (yaş farkı, fiziksel gelişim vb.) söz konusudur. Vurma, dışlama, isim takma, dalga geçme ve tehdit sık görülen zorbalık çeşitleri arasındadır. Okul çağındaki çocuklarda dünya genelinde %20’nin üzerinde olduğu saptanan akran zorbalığı beraberinde önemli riskleri getirmektedir. Depresyon, kaygı bozuklukları, benlik saygısında azalma, okul devamsızlığı, ders başarısında düşme ve kendine zarar verme davranışı akran zorbalığına maruz kalan çocuklarda sıklıkla karşılaşılan psikolojik zorluklar arasında yer almaktadır. Akran zorbalığı her ne kadar zorbalığa maruz kalan çocuklar için önemli sorunları beraberinde getirse de, zorbalığı gerçekleştiren bireyler içinde bazı riskler söz konusudur.

Eskişehir’de Akran Zorbalığı

Ülkemizde nispeten yeni bir araştırma alanı olan akran zorbalığı ile ilgili yapılan çalışmalar gittikçe artmaktadır. Yakın zamanda Eskişehir’de ortaokul ve lise öğrencilerinde yapılan çalışmamızda, bu çocukların %33’ünün son bir yılda akran zorbalığına maruz kaldığı saptandı. Aynı çalışmamızda akran zorbalığının depresyon, kaygı, kendine zarar verme ve psikososyal zorluklara neden olabileceği belirlendi. Akran zorbalığı ile ilgili belirtilen riskler nedeniyle bu durumun özellikle okul ortamında saptanıp uygun müdahale programlarıyla azaltılması hedeflenmelidir. Aksi halde akran zorbalığının devam etmesi hem zorbalığa maruz kalan çocuk hem de akran zorbalığını gerçekleştiren çocuk için önemli psikiyatrik sorunların gelişmesine veya devam etmesine yol açacaktır” dedi.  

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024