İmar Revizyonlarının Anlaşılabilir Yanı Yok - Eskişehir Haber

Eskişehir Magazin

İmar Revizyonlarının Anlaşılabilir Yanı Yok

İmar Revizyonlarının Anlaşılabilir Yanı Yok
Yayınlama: 24 Ağustos 2022 Çarşamba
A+
A-

Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu l Başkan yardımcısı Pınar Turhanoğlu, Abdullah Yeşilkaya’nın canlı yayın konuğu oldu. Eskişehir gündemine dair konuların konuşulduğu programda İmar revizyonları, su zammı gibi konular hakkında yaşananlar ele alındı.

Su Zammı Gerçekten Su İçin mi Yapıldı?

Su zammı ile ilgili soruya yanıt veren Turhanoğlu, büyükşehir belediyesinin bilgilendirme yapmadığının altını çizerek su zammı ile ilgili olarak yeterli bilgi verilmediğini vurguladı.

“Bizi kimse, bizim maliyetimiz bu, geçen sene bu kadar kar ettik, bu sene bu fiyata satarsak bu kadar kar edeceğiz ya da zarar edeceğiz demedi. Yani maliyetinin ne olduğunu bilmiyoruz. Sadece bizim girdilerimiz arttı, buna karşılık suya zam yapılması gerekiyor denildi. ESKİ sürekli kar eden bir kuruluş ve hatta kar edip karını çeşitli şekillerde belediyenin zarar eden şirketlerine aktaran bir kuruluş. ESKİ geçen sene ne kadar kazandı, bu sene bu zamla ne kadar kazanacak bilmiyoruz. Bu zammı gerçekten su için mi yapıyoruz onu da bilmiyoruz.

Kurtuluş Pazaryeri Yıkımı Mayıs Ayında Neden Başlamadı

Esnaf tahliye edilirken 9 mayıs tarihi verilmişti. Bu tarihte yıkım başlayacağı için burayı tahliye etmek durumundasınız denilmiş. Ancak yıkım başlamadı. Bunun üzerinden 3 ay geçti. 3 ay inşaat sezonu için kısa bir süre. Burası zaten yıkılma tehlikesi nedeniyle boşaltıldı.  Apart topar bir tahliye oldu. Ancak yıkım başlamadı. Biz de bu yüzden neden diye sormak durumunda kaldık. Takvim nedir diyerek sorduk. Buradaki durumla ilgili takvim açıklanması gerekiyordu. Ne zaman ne yapılacağı hem esnaf hem de buradan hizmet alan vatandaşlar bilmek istiyor.

İmar Revizyonlarının Anlaşılabilir Yanı Yok

İmar revizyonları ile ilgili çalışma meclisten geçti, askıya çıktı ve askı süresi de doldu. Bundan sonraki süreç konuyla ilgili itirazlar varsa bu itirazlar incelenecek. Bu konu o kadar önemli bir konu ki, sizin yerinizle ilgili bir değişiklik yapılmadıysa bile şuan ne yapıldığını bilmemiz gerekiyor. Çünkü bu planı anlaşılabilir bir yanı yok.

Bu konu şöyle gündeme geldi. Meclise imar planı değişiklikleri müracaatları gelmeye başladı. Buna gerekçe olarak da şunu gösteriyorlardı. Buralarla ilgili hukuki el atma davası var. Yani mevcutta  yer sahibi burası sosyal donatı alanı yeşil alan ya da park alanı yada sağlık alanı. Burayı kamulaştır parasını öde, şu tarihi kadar kamulaştırmadın, kamulaştırmıyorsan parasını öde ve tapusunu da al diye başvuruyor. Vatandaş da haklı. Düşününüz sizin bir yeriniz var 20 yıl beklemişsiniz ve bir şey yapamıyorsunuz, belediye gelip park da yapmıyor. Orada normal şartlarda park olması gerekiyor ama bir şey yapmıyor ve alan atıl şekilde bekliyor. Bu şekilde pek çok hukuki gerekçe ile plan değişikliği başvurusu geldi.

Bu konuyla ilgili bir olarak biz dava açtık bu değişimlerde kamu yararı yoktur diyerek. Mahkeme de kararı iptal etti. Ancak bundan sonra bizim önümüze imar revizyon kararı geldi. 1/5.000 lik plan. Şehrin tamamını kapsayan bir plan bu. Bu planda neleri değiştirdiğiniz diye sorduğunuzda kaç nokta değiştirdiğiniz diye sorulduğundan bunun bir yanıtı verilmedi.

Bundan sonra baktık neler değiştirişmiş diye. Mesela daha önceden sağlık alanını özel sağlık alanı yapmışlardı bu sefer konuta, ticarete açmışlar. Daha önceden yaptıkları ne kadar sıkıntılı yer varsa onları değiştirmişler.

Vatandaş Bilinçli de Bilirkişi Bilinçli Değil

Şimdi 2 tane akaryakıt istasyonuna çevrilme olayı var. Belediye hizmet alanı akaryakıt istasyonu yapıldı. Orada bilirkişi dedi ki orada kamu yararı yok. Belediye hizmet alanı olursa herkes yararlanacak ancak akaryakıt istasyonundan belirli bir kesim yararlanacak. Burası hizmet alanı olarak kalmalı. Bakıyorsunuz aynı tarihlerde başka bir mahallede yeşil alan akaryakıt alanına çevrilmiş. Hatta bu park alanını değiştirdiğinizde emsal bir alan ayarlamanız gerekiyor bu kez de Pazar alınından park alanı ayırmışlar. Şimdi buna da olur diyen bir bilirkişi var. Bunu yapabilmek için yol kapatmışlar, yani yolun yerini değiştirmişler kavşak mesafesini uydurabilmek için.

Detayları videodan izleyebilirsiniz

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024