BAKAN KİRİŞCİ: “4 TEMMUZ’DA GECE GÖRÜŞLÜ 10 HELİKOPTERİ ENVANTERİMİZE KATMIŞ OLACAĞIZ” - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekoloji

BAKAN KİRİŞCİ: “4 TEMMUZ’DA GECE GÖRÜŞLÜ 10 HELİKOPTERİ ENVANTERİMİZE KATMIŞ OLACAĞIZ”

BAKAN KİRİŞCİ: “4 TEMMUZ’DA GECE GÖRÜŞLÜ 10 HELİKOPTERİ ENVANTERİMİZE KATMIŞ OLACAĞIZ”
Yayınlama: 23 Haziran 2022 Perşembe
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangıyla alakalı olarak yangının ilk çıktığı saatlerden itibaren yangını yakından takip etmeye devam ediyor.

Dün akşam saatlerinde de yangına dair değerlendirmelerde bulunan Kirişci: "Rüzgâr ve sıcaklıktaki artış yangını yeniden alevlendirdi. Bu yangınları yarın inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız" dedi.

"SAHADA 2 BİN 600 PERSONEL GÖREV YAPIYOR"

Bakan Kirişci, Sabahleyin 20 helikopter, 14 uçakla başlayan hava araçlarıyla müdahalenin jandarmanın ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının da 7 helikopter desteğiyle 41'e ulaştığını söyledi.

Sahada, 1100'ü Orman Genel Müdürlüğünden olmak üzere diğer kurumlardan da katılımlarla toplam 2 bin 600 civarında personel olduğunu bildiren Kirişci, iş makineleri, dozerler, greyderler ve TOMA'larla çalışmaların devam ettiğini aktardı.

"ARKADAŞLARIMIZ BÜYÜK BİR ÖZVERİYLE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR"

Araç-gereç, makine konusunda yoğun yetkinliklerinin olduğunu belirten Kirişci, vatandaşların geçen yıl daha fazla kargaşa olduğunu ancak bu yıl daha rahat bir çalışma ortamı olduğunu ifade ettiğini dile getirdi.

Çalışmaların uyum içinde sürdüğünü, eğitimli gönüllülerin de çalışmada yer aldığını ifade eden Kirişci, 462 kişiden oluşan ormanın iyi donatılmış, iyi eğitilmiş personelinin de çalışmalara katıldığını aktardı.

"55 HELİKOPTER, 20 UÇAĞIMIZ ENVANTERİMİZDE OLACAK"

Kirişci, sahada çalışan ekiplerin büyük bir özveriyle çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

Şu an bölgede rüzgârın hızını biraz kaybetmiş, hava sıcaklığının düşmüş, nemin de artmış olması nedeniyle iştahlı, anormal bir yangın hadisesinin olmadığına işaret eden Kirişci,"Arzumuz, isteğimiz yarın kaldığımız yerden bu iki lokasyon olarak ifade edebileceğimiz noktadan bu yangınları yarın inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız" dedi.

Gece görüşlü hava araçlarının olmadığı yönündeki eleştirilere değinen Kirişci, dünyada gece görüşlü araçları yapıp pazarlayan ülke ve firma sayısının sınırlı olduğunu belirtti. Kirişci, şunları kaydetti:

"Biz 10 tane gece görüş özelliği de olan helikopterimizi 4 Temmuz itibarıyla inşallah envanterimize kaydetmiş olacağız. 4 Temmuz geldiğinde takdir ederseniz ki ihale sürecinde '55 helikopter, 20 uçak hemen alın size verdik' demiyorlar, bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Şu anda 27 helikopterimiz, 2 tane Kara Kuvvetlerinden 5 tane de jandarmadan aldığımız için söylüyorum, 27 helikopterimiz, kiraladığımız, kendi helikopterlerimiz. Dolayısıyla bu 55'e tamamlanacak. Aynı şekilde uçaklarımız var, bunlar da 20'ye tamamlanacak. 10 helikopterde ise gece görüş özelliği olacak."

"51 HANEDE 151 KİŞİNİN TAHLİYESİ YAPILDI"

Bir gazetecinin yerleşim alanlarındaki tahliyelerle ilgili sorusuna ise Kirişci, "51 hanede 151 kişinin tahliyesi yapıldı. Bu tahliyeler insanlarımızın can ve mal emniyetlerini korumak için ihtiyatlı hareket etmek, tedbirli hareket etmek adına yapıldı. Bulundukları muhitlerde de gerek TOMA'larımız gerek arazözlerimiz onlar da şuanda olası bir yangının sıçraması halinde o evlere adeta orada birer izolasyon görevi görecek. İnşallah gerek kalmaz. Olacak olursa diye böyle bir tedbir alınmış olduk" diye konuştu.

Yangının başlangıçta 200 hektarda etkili olduğunu, şu anda ise bu alanın biraz üzerine çıktığını dile getiren Kirişci, ancak geçen yıldaki gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Söndürme çalışmalarında coğrafyadan kaynaklı zorluklar yaşandığını ifade eden Kirişci, esas etkenin ise hava sıcaklığının ve rüzgârın hızının artmış olması olduğunun altını çizdi.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024