ALPU’DA ORMAN YATIRIMLARI YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekoloji

ALPU’DA ORMAN YATIRIMLARI YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR

ALPU’DA ORMAN YATIRIMLARI YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR
Yayınlama: 17 Şubat 2021 Çarşamba
A+
A-

Eskişehir'in  tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri olan Alpu İlçesi ormancılık çalışmalarında da başı çekiyor.

96.200 Hektar alan sahip olan ilçede 38.371 hektar ormanlık alan bulunuyor. Bu da ilçenin %40'nın orman olduğu anlamına geliyor. Dünyaca ünlü Çatacık sarıçam ormanlarının bir bölümü de bu ilçenin sınırları içinde bulunuyor.

Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü Alpu ilçesinde son 20 yılda 20.975  dekar ağaçlandırma çalışması yaptı ve 1190 bin fidanı toprakla buluşturdu. Fidan dikim işlerinde çalışan civar mahallelerde yaşayan vatandaşlara ise 7.910.000 TL gelir aktarıldı.

Yayıklı, Taycılar, Özdenk, Alapınar, Çerkezkireç, Arıkaya ve Kozlubel Mahallerinde ise gelir getirici tür olarak 200 dekar sahaya 9 bin adet badem fidanı dikildi ve geliri kendilerinin olmak üzere hane başına paylaştırıldı.

Yine aynı dönemde 445.000 metreküp orman emvali üretimi yapılmış  olup, üretim işçiliği olarak kooperatiflere ve çalışanlarına 21.500.000 TL  ödeme yapıldı.

Orman köylülerini kalkındırmak için verilen ORKÖY kredileri ise tam anlamı ile toplumun en dezavantajlı kesimine adeta can simidi oldu. 2002-2021 yılları arasında orman mahallelerinde yaşayan 359 aileye 4.887.000 TL tutarında faizsiz yada çok düşük faizli kredi verildi. Süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, besi sığırcılığı ve güneş enerjisi sistemi ile orman mahallelerinde yaşayan vatandaşların gelirleri arttırılarak ormana olan baskıları azaltıldı.

Alpu ilçesinin 11 mahallesine ise çok amaçlı su tankeri dağıtıldı. Muhtarlara teslim edilen 3 ton kapasiteli su tankerleri, traktörün kuyruk mili ile çalışıyor. Tankerler orman yangınlarından, ev ve ahır yangınlarına, hatta bahçe sulamalarına kadar birçok işte kullanılıyor.

Son yirmi yılda kamu kurum ve kuruluşları,hastane, ibadethane ve okul bahçesi ağaçlandırmalarında 6250 adet fidan toprakla buluşturuldu.

Kısaca; Alpu ilçesinde Orman var Hayat Var.

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024