Eskişehir’de Fikri Mülkiyet ve Sınai Haklar Konusunda Rekor Başvuru - Eskişehir Haber

Eskişehir Eğitim

Eskişehir’de Fikri Mülkiyet ve Sınai Haklar Konusunda Rekor Başvuru

Eskişehir’de Fikri Mülkiyet ve Sınai Haklar Konusunda Rekor Başvuru
Yayınlama: 27 Nisan 2023 Perşembe
A+
A-

Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikri mülkiyet ve sınai haklar çalışmaları kapsamındaki başvuru sayısı 2023 yılında hızla arttı. Eskişehir'de mesleki ve teknik liselerimizde Nisan 2023'te 16 patent, 49 faydalı model, 107 tasarım, 22 marka başvurusu yapıldı. 9 ürün tescil edildi.    

Millî Eğitim Bakanlığınca On Birinci Kalkınma Planı'nda (2019-2023) yer alan "Öğrencilerin buluş, patent ve faydalı model başvurusu yapmaları teşvik edilecektir." hedefi doğrultusunda mesleki ve teknik eğitim kurumlarında öğrenci ve öğretmenlerin buluş içeren özgün çalışmaları, yeni ürünlerin ve tasarımların fikrî ve sınai mülkiyet haklarının korunması ve bu konuda okullarda bilinç oluşturulmasına yönelik çalışmalar artarak devam ediyor.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Pervin Töre, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet haklar çalışmaları kapsamında başvuru sayısında Eskişehir'de rekor artış sağlandığını kaydederek marka, tasarım, faydalı model ve patent kültürünün Eskişehir'de hızla yaygınlaştığını belirtti.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Pervin Töre; "Patent, faydalı model, marka ve tasarımla ilgili fikrî mülkiyet kültürünün yaygınlaşmasını sağlamak ülkelerin kalkınmasında en önemli unsurlardan birisidir. 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nde ülkemiz gençliğinin buluş yapma ve yaratıcılık potansiyeline dikkat çekmek, gençlerimizin fikri mülkiyet konusundaki farkındalığını artırmak önemlidir. Eskişehir'deki okullarda geliştirilen ürünler için faydalı model, patentleme ve marka tescillerinde önemli adımlar atıldı. Ocak 2022 döneminde 3 olan başvuru sayısı Nisan 2023'te yaklaşık 68 kat artarak 203'e ulaşırken; ürün tescil sayısı da 9'a ulaştı " dedi.

Fikri ve sınai mülkiyet haklarına en fazla başvuru yapan okullarımız Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (59 başvuru), Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (42 başvuru), Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (31 başvuru) oldu.      

'

Gönderen: alfa_turk



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024