Makamsal Müzik Algılama Testi’nin tanıtımı yapıldı - Eskişehir Haber

Eskişehir Eğitim

Makamsal Müzik Algılama Testi’nin tanıtımı yapıldı

Makamsal Müzik Algılama Testi’nin tanıtımı yapıldı
Yayınlama: 8 Haziran 2022 Çarşamba
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında geliştirilen ve 8 yaşından itibaren herkesin müzik algısı hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olmayı hedefleyen “Anadolu Üniversitesi Makamsal Müzik Algılama Testi”nin (MAMAT) tanıtımı yapıldı.

MAMAT, Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca yürütücülüğünde Dr. Öğr. Üyesi Ebru Kemalbay Eren, Doç. Esra Berkman ve Öğrenme Teknolojileri Bölümü Öğr. Gör. Yusuf Zafer Can Uğurhan’ın katılımı ile uluslararası alanda henüz bir örneği olmayan “İnternet Tabanlı Makamsal Müzik Algı Testi” adı altında psikometrik test geliştirme yöntemleri kullanılarak geliştirildi. Geçerli, güvenilir ve pratik olan testin internet tabanlı olması, böylece uzaktan eğitim gerektiren durumlarda da kullanılabilmesi testin en önemli kazanımını oluşturuyor.

Prof. Dr. Tunca, “Hazırladığımız testin uluslararası başka bir örneği yok”

Sistemin tanıtımını yapan, Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca şunları söyledi: “ MAMAT 8 yaşından itibaren tüm insanların makamsal müzik yeteneklerinin farkına varabilmeleri için tasarladığımız bir proje. Bence bu çalışmanın en önemli özelliği Türkiye’de yapılmış olması ve uluslararası olarak bir başka örneğinin olmaması. Testimize katılanlar makamsal melodi, ritim, ses ayırma, tonal melodi, ses uzunluğu, tempo ve Türk ritim kalıplarını görebilirler.”

Doç. Berkman, “Testteki bütün sesler hocalarımız tarafından canlı çalındı”

Doç. Esra Berkman ise MAMAT hizmetinin farklı boyutları hakkında bilgi vererek “Testin içinde duyulan bütün müzik aletlerinin sesleri bizim hocalarımız tarafından canlı çalındı. Bizim müziğimiz aradaki sesleri netlikle duymaya ihtiyaç duyulan bir müzik olduğu için makine seslerini kullanmayı tercih etmedik.” dedi.

Testi Nasıl Uygularım?

Bu teste ulaşmak için Anadolu Üniversitesi web adresindeki ilgili bağlantıya http://ana.do/3KU tıklayarak kayıt olmanız yeterli. Kayıt sonrasında, aynı aileden tüm bireyler tek bir hesaptan giriş yapabildiği gibi, öğretmenler de öğrencilerinin tümünü kaydederek onların gelişimlerini takip edebiliyor. Testin bu özelliği, açılış sayfasındaki "Kendim”, “Çocuklarım” ve “Öğrencim" seçenekleri ile sunulmakta. MAMAT’ın en kullanışlı özelliklerinden biri de kullanıcının dilediğinde ara verebilmesi ve tekrar hesabına girdiği zaman kaldığı yerden devam ederek testini tamamlayabilmesi.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024