V. ULUSLARARASI SERAMİK, CAM, EMAYE, SIR VE BOYA KONGRESİ (SERES’21) YAPILDI - Eskişehir Haber

Eskişehir Eğitim

V. ULUSLARARASI SERAMİK, CAM, EMAYE, SIR VE BOYA KONGRESİ (SERES’21) YAPILDI

V. ULUSLARARASI SERAMİK, CAM, EMAYE, SIR VE BOYA KONGRESİ (SERES’21) YAPILDI
Yayınlama: 16 Ekim 2021 Cumartesi
A+
A-

V. Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresi, 13-15 Ekim 2021 tarihleri arasında, Eskişehir Teknik Üniversitesi, 2 Eylül Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Yurt içi ve yurt dışında çalışan akademisyenleri, sanatçıları, tasarımcıları ve sektör temsilcilerini bir araya getirmeyi, bilgi birikimlerini ve tecrübelerin paylaşmayı, bu sayede işbirliği olanaklarını artırmayı amaçlayan kongre hem yüz yüze hem de internet ortamında düzenlendi. Kongrenin açılışı Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpagut Kara, Türk Seramik Derneği Başkanı Prof. Dr. Taner Kavas ve Türk Seramik Derneği Başkan Yardımcısı Nihat Özyurt ve çevrim içi olarak TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımları ile yapıldı. 

Sempozyumun açılışında konuşan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpagut Kara, “Kongremize hoş geldiniz.Bu kongremizin beşincisi, en son 2018 yılında, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Türk Seramik Derneği ve Türk Seramik Federasyonu işbirliğinde yapılmıştı. Bildiğiniz üzere, tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaşam alışkanlıklarımızın değişmesine neden olan zorlu pandemi süreci ile 2020 yılında gerçekleştireceğimiz kongremizi 2021 yılına ertelemek zorunda kalmıştık. Bu süreç bizlere bilimin ve teknolojinin önemini bir kere daha hatırlatarak, bilgiyi paylaşarak çoğaltmanın ne kadar hayati bir önem taşıdığını gösterdi. Kongremiz temelde geçmişte de olduğu gibi hem bilim, hem teknoloji, endüstriyel seramik sektörümüz ile ilgili konular, bilimsel programa baktığımızda aslında ağırlıklı olarak elektro seramikler ve cam ön plana çıkmış durumda. Bizim kongremizin içeriği Avrupa Seramik Derneği’nin yaptığı kongrelerle paralel bir mecrada ilerliyor, bu da bizler için sevindirici. Gündemi takip ediyoruz, sektörümüz açısından yapacağımız eğitimler, paneller için ciddi bir katılım ve ilgi var. Federasyonumuzun ve akademisyenlerimizin desteğine teşekkür ediyorum. Öğrenci arkadaşlarımız olmadan bu işi yapamazdık, onlara ve destek veren bütün sponsorlara ve üniversitemize teşekkürlerimi sunuyorum. Bunu ilk defa Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde yapıyoruz,  bu da bizler için çok gurur verici. Ayrıca kongremizi bölümde, doğrudan öğrencilerimizin yaşadığı eğitim aldığı mekanlarda yapmaya karar verdik. SERES’de bilim, teknoloji ve sanat el ele. Sanat noktasında  Tepebaşı Belediye Başkanımız bize çok destek verdi. Attila Özer Karikatür Evi'nde gündeminde ‘revive’ yani canlanma kavramı üzerine, çok güzel bir sergi var. Kongremizin bilim, teknoloji ve sanat kanadı için faydalı bir aktivite olmasını diliyorum” dedi.

Açılışta konuşan Türk Seramik Derneği Başkanı Prof. Dr. Taner Kavas, “Bu uluslararası yaptığımız Türk Seramik Derneğinin önemli bir etkinliği. Bu tür organizasyonları dernek olarak mutlaka bir paydaşla yapıyoruz. Bu sefer ilk kez Eskişehir Teknik Üniversitesi unvanıyla birlikte gerçekleştiriyoruz.  Oldukça da güçlü oldu kongremiz bu nedenle de hepimiz burada olduğu için de çok mutluyuz. Bu kongrede emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, bize destek veren sponsorlarımıza ve katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kongre açılışına çevrim içi olarak katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Böyle bir dönemde hem pandeminin güçlüklerini yaşarken, geleceğe doğru baktığımızda seramik sektörünün Türkiye’deki birçok sektörün tetikleyicisi olduğu ama aynı zamanda birtakım değişimler noktasında da öncülük yaptığı ve bu değişimlerin en önemli bileşeni de Ar-Ge tabanlı bir dönüşüm olduğu için birçok sektöre örnek oluyor.  TÜBİTAK da bunların arasında, şu an TÜBİTAK’ta yapmaya çalıştıklarım kurul başkanı olarak yönetim kurulunda gündeme getirdiklerimin önemli bir kısmı seramik sektöründe sizlerle birlikte özellikle de derneğin çatısı altında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin bir çıktısı. Üniversitedeki arkadaşlarımızla ve federasyonla birlikte yaptıklarımızın bir çıktısını sunmaya çalışıyoruz. Bugünün dünya için, Türkiye için ve sektör için yoğun konuşulacak gündemi, yeşil dönüşüm. Dolayısıyla yeşil dönüşüm sürecine de bakıldığında, negatif tarafında birçok tehditle beraber diğer taraftan da bunu nasıl yapacağını bilen bir sektör var. Çünkü bu sektör daha öncesinden de tecrübeli olduğundan bu tür bir güçlüğün üstesinden nasıl geleceğini bilen bir sektör. Bunu Ar -Ge tabanlı yapabilme konusunda, birlikte çalışabilme noktasında yetkinliği olan bir sektör” ifadelerini kullandı.  Prof. Dr. Mandal konferansla ilgili şunları söyleyerek sözlerini noktaladı; “Ufak çaplı başlasa da seramik sektörünün tüm bileşenlerini içeren bir konferans. Toplantıdaki başlıklar ve sunulan makalelerin anahtar kelimelerinden bir harita oluşturmaya çalıştım. Buna bakıldığında da gerçekten yeşil dönüşümün konuşulabileceği, bu boyutların çıktı noktasını hızlı bir şekilde derneğimiz bir etkiye dönüştürebilirse, yeşil dönüşümde seramik sektörü olarak “biz varız”ı sadece Türkiye için değil Avrupa için de örnek gösterebiliriz”.

Açılışta söz alan Türk Seramik Derneği Başkan Yardımcısı Nihat Özyurt seramik sektörü ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak, şunları söyledi; “Seramik sektörümüz pandemi döneminde çok enteresan gelişmelere muhatap oldu. Pandeminin başındaki bilinmezliğin de getirdiği bir panikle, kapasiteler düşürüldü. Bu süre çok uzun sürmedi, pandemi ilan edildikten iki ay sonra umulmadık bir şeklide ihracat müşterilerimizden sipariş talepleri gelmeye başladı. 2020’nin son çeyreğinde ihracat ve iç piyasadaki talep artmaya başladı ve 2020 yılının sonunda artık Türk Seramiği arzı talebi karşılayamaz duruma geldi”. Özyurt sözlerini şöyle noktaladı; “SERES artık sektörümüzde bir okul, bir ekol haline geldi. Özellikle sektörümüz içerisinde tespit ettiğimiz eksikliklerin, aksaklıkların SERES platformunda meslek içi eğitim şekline dönmesi de bizim için çok önemli”.

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında; “SERES 2021 bizim ev sahipliğimizde düzenleniyor. En önemli özelliği bilim, teknolojiyi ve sanatı kucaklıyor olması çok önemli ve kıymetli. Bu arada interdisipliner ve transdisipliner bir yapı sergiliyor ve seramik sektörü açısından da önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz uzun yıllardır devam eden bu kongrenin. Diğer önemli özelliği de Eskişehir’de düzenleniyor olması. Eskişehir’de yaşıyor olmak bizler için önemli bir şans. Birbirini tamamlayan üç devlet üniversitesine sahip, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kültürü, sanatı kucaklamış olan ve seramik sektörünün de önemli bir yerinin olduğu bir kent. Bilecik, Bozüyük, Kütahya ve Afyon olarak bütün bölge ile birlikte seramik sektörü için önemli bir alan olarak görüyorum” dedi.

Prof. Dr. Döğeroğlu sözlerine şöyle devam etti; “Diğer taraftan Seramik Araştırma Merkezi bizim için çok büyük bir şans. Sektörü ve akademiyi bir araya getiren, bilgiyi üreten, araştıran ve bunu kullanan, üretimi yapan kesimi bira araya getiren bir yapı. Büyük bir başarı öyküsü gerçekten, 20 yılı aşkın süredir, sektörü akademi ile bir araya getiren, birlikte problem çözen, sonuca eriştiren bir yapı. Birlikte üretmek, birlikte başarmak çok önemli kavramlar, Seramik Araştırma Merkezi de bunu güzel şekilde gerçekleştirdi. Bunun uzun yıllar devam etmesini de yürekten diliyorum. Bu yılki kongrenin teması yeşil mutabakat ya da yeşil dönüşüm olarak öne plana çıkmış durumda. Bu sadece seramik sektörü için değil, tüm kurum ve kuruluşlar için önemli. Uzun yıllardır konuşulan bir konu ama pandemi ile birlikte daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Çünkü değişim ve dönüşümü, iklim değişikliğiyle birlikte sadece ülkemizde değil tüm dünyada hissedilen felaketler bu gerçeği daha net bir şekilde görmemizi ve anlamamızı sağladı”.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024