ESTÜ’DE “BAĞIMLILIKLA MÜCADELE” KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ - Eskişehir Haber

Eskişehir Eğitim

ESTÜ’DE “BAĞIMLILIKLA MÜCADELE” KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ

ESTÜ’DE “BAĞIMLILIKLA MÜCADELE” KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ
Yayınlama: 26 Şubat 2021 Cuma
A+
A-

Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Yeşilay Eskişehir Şube Başkanı Dr. Sıtkı Karaca tarafından “Sakın Dokunma” adlı bir seminer düzenlendi. Sunuculuğunu Öğr. Gör. Fatma Nur Demir’in yaptığı seminer, 24 Şubat 2021 tarihinde Zoom Meeting platformu üzerinden çevrimiçi olarak yapıldı.

Bağımlılıkların insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerinin ele alındığı seminerde, özellikle uyuşturucu bağımlılığı üzerine konuşuldu. Dr. Karaca, Yeşilay’ın Türkiye’de bağımlılıkla mücadele kapsamında önemli görevler yürüten dünyada ise en eski sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayarak söze başladı. Yeşilay’ın son iki yılda Avrupa Mükemmeliyet Ödülü’ne değer görülen tek sivil toplum kuruluşu olduğunun da atlını çizen Dr. Karaca, Yeşilay’ın sadece bağımlıklarla mücadelede yetkin bir kuruluş değil, doğaya ve yeşile; hatta bireyin kendisine duyduğu yetki ve sorumlulukları benimsetmeyi görev edinmiş bir kuruluş olduğunu belirtti.

“Lütfen çocuğunuzla doğru iletişim kurmayı sağlayın”

Zararlı bağımlılığıyla mücadelede özellikle çocukların tehlike altında olduğunu vurgulayan Dr. Karaca, bağımlılık geliştirme noktasında kendini çaresiz hisseden çocukların mücadeleye yanıt verebilmesi için ebeveynlerinden ve yakınlarından destek alması gerektiğini söyledi. “Dünyada ve Türkiye’de bağımlılık yaşı gittikçe düşüyor, çocukların bu tür bir alışkanlığın pençesine düşmemesi için ebeveynlerin onlarla ilgilenmesi ve doğru iletişim kurmayı sağlamaları gerekmektedir” dedi. “Bağımlılığa giden yol ‘Bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesinden geçmektedir” diyen Dr. Karaca, “Dış dünyayı anlamlandırma ve tanıma çabası içinde olan çocuklar, bunu deneyimleyerek yapar. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ denilerek kendilerine uzatılan, bağımlılık yapabilme ihtimali yüksek maddeleri bir kez tattıklarında yine aynı hazzın peşine düşme olasılıkları çok yüksektir. O nedenle mümkün mertebe çocuklarınızın bu tür deneyimlerden uzak kalmasını sağlamalısınız” dedi.

Dr. Karaca, bağımlılıkla mücadele döneminde bağımlı bireyin etrafındaki insanların istikrarlı bir duruş sergileyerek yardımcı olmaları gerektiğini ifade etti.

“Çocuklarınızı gözlemleyerek gerekli önlemleri alın”

Dr. Karaca’ya göre bağımlı olmaya başlayan çocuklar, ebeveynleri ile bu durumu paylaşamıyor. Paylaşmaya karar verdiklerinde ise çoğunlukla geç kalınmış oluyor. Bu nedenle, ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocukları yakından takip etmeleri gerekiyor. Sözlü olarak bir şeyler ifade edemeyen çocukların sürekli odaya kapanma, yalnız kalmaya ihtiyaç duyma, öfkelenme, iştahsızlık gibi davranış ve tutumlarının en yakınlarındaki ebeveyn ve eğitimciler tarafından gözlemlenmesi gerekiyor. Bu davranış ve tutumların altında yatan nedenlerin saptanması ve bağımlılık geliştiğinin belirginleştiği durumlarda uzman psikolog, psikiyatr gibi kaynaklara başvurulması gerekiyor.

Tedavi ve bağımlılık için mücadele yöntemlerine başvururken insanların ifşa olmaktan korktuğunu belirten Dr. Karaca, “Bağımlılıkla mücadele konusunda en sık karşılaştığımız problemlerden biri de bağımlının veya yakınlarının görünür olma, ifşa olma korkusu. Bu noktada yetkili ve uzmanlara güvenerek böyle bir kaygı gütmeden bağımlılığın üstesinden gelmeye çalışılmalı. Bağımlı bireylerin yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilmeleri için mümkün olduğunca gizlilik ve tedaviyi sonuçlandırma çerçevesinde hassas davranılıyor” dedi.

 

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024