Bilişimde lider isimlerin katılımıyla "Diji Chain" etkinliği düzenlendi - Eskişehir Haber

Eskişehir Eğitim

Bilişimde lider isimlerin katılımıyla "Diji Chain" etkinliği düzenlendi

Bilişimde lider isimlerin katılımıyla "Diji Chain" etkinliği düzenlendi
Yayınlama: 28 Ocak 2021 Perşembe
A+
A-

Türkiye'deki devlet üniversiteleri bünyesinde kurulan ve dijital dönüşüm süreçlerini merkeze alan ilk kulüp olma özelliği taşıyan Anadolu Üniversitesi Dijital Dönüşüm Kulübü'nün düzenlediği "Diji Chain" etkinliği gerçekleştirildi. Alanın lider isimlerinin Blockchain hakkında merak edilenleri cevaplandırdığı ve iki gün süren etkinliğin açılış konuşmasını, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal yaptı.

Etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Blockchain Türkiye Platformu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Usta, Türkiye Bilişim Vakıf Operasyon Müdürü Ayşe Şenünver, Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Çağdaş Ergin, Info Danışmanlık CEO'su Erkan Öz, BiLira Pazarlama Müdürü Doruk İşmen ve Paribu İş Geliştirme ve Proje Yöneticisi Akay Aydemir’in katılımı ile gerçekleşti.

Açılış konuşmasında Rektör Erdal, "Öncelikle Dijital Dönüşüm Kulübü'ne böyle faydalı bir organizasyon düzenlediği için teşekkür ediyorum. Bu etkinliği, gelecekte karşımıza çıkabilecek teknolojilere ve finans dünyasında meydana gelecek değişikliklere hazırlıklı olmak bakımından çok önemli bir organizasyon olarak görüyorum." dedi. Rektör Erdal, dijital dönüşüm sürecinin yarattığı birçok avantaj, kolaylık olduğunu belirtirken, veri ve bilgi güvenliği noktasında ortaya çıkan sorunların varlığını da dikkat çekti. Rektör Erdal, Anadolu Üniversitesinin yükseköğretimde dijital dönüşümün öncü kurumlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Üniversite olarak kendi bünyelerindeki yazılım ekipleri tarafından geliştirilen yerli yazılımlar aracılığı ile veri güvenliğini ve verilerin ülke sınırı içinde kalmasını sağladıklarını” ifade etti. 

Türkiye Cumhuriyeti Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç konuşmasında, organizasyona katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra şunları söyledi: "Blockchain, önümüzdeki dönemde büyük boyutta değişim yapabilecek önemde bir teknolojidir. Bu sistem birçok teknolojinin bir araya gelerek oluşturabileceği bir teknolojidir. O nedenle biz bunu veri işleme modeli olarak görüyoruz. Blockchain'i sadece tek bir boyutta incelemek pek mümkün değildir. İki önemli unsurundan bahsedecek olursak,  hem güvenli hem de dağıtık mimari olmasıdır. Şu andaki en büyük dijital sorun bilgi güvenliği sorunudur. Mesela biz şu anda dünya devi teknoloji şirketlerinin bildiklerini bilmiyoruz. Bu sistemde ise bilgi, dağınık bir şekildedir ve herkese açıktır. Güvenlik sorunu da, işlemdeki değişiklikler ağlardaki paydaşlar tarafından görüldüğü için bilgiler doğrulanabiliyor. Bu sistemin güvenli olması da gelecekte piyasada daha çok yer ve mecrada kullanılmasına olanak sağlayacaktır."

Başkan Koç, "Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin teknolojik hedefleri nelerdir?" sorusunu "Kamunun dijitale dönüşümünü sağlamak, siber güvenliğin sağlanması ve Türkiye'nin siber alanda bir güç olmasını sağlayarak yerli ve milli üretim yapmak ve ayrıca insan kaynağı yetiştirmek hedeflerimiz arasındadır." şeklinde yanıtladı.

Blockchain etkinliğinin ilk oturumuna konuşmacı olarak katılan Türkiye Blockchain Platformu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Usta, "Blockchain denince akla internet ortamı gibi tek bir platform gelmekte. Fakat bu teknoloji bu şekilde değil, bu platform çok farklı mecralarda, farklı amaçlara hizmet etmek ya da aynı amaca daha iyi hizmet etmek için yapılmış, verileri merkezi bir yapı olmaksızın kaydetmeyi ve geriye dönük değiştirilmeksizin kayda alan bir sistemdir. Çok farklı amaçlarla üretilen Blockchain'ler mevcuttur. Tüm bu çerçevede biz, merkezi bir otorite olmaksızın inşa edilecek bu sistemin yakın gelecekte hayata geçeceğini böyle etkinliklerle anlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Sözlerine temsilcisi olduğu Türkiye Bilişim Vakfı adına teşekkürlerini sunarak başlayan Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Çağdaş Ergin, "Bu etkinliğin çok önemli olduğunu düşünüyorum, gönül isterdi ki bu etkinlikleri fiziki ortamlarda gerçekleştirebilelim. 25 sene önce kurulan Bilişim Vakfı olarak biz, teknolojik açıdan dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip edebilmek, etkilerini doğru anlayabilmek ve bu bilgiler ışığında ülkemizde verim elde etmek için çalışıyoruz. Blockchain ile de özellikle ilgileniyoruz" dedi.

Ekonomi Gazetecisi ve Info Danışmanlık CEO'su Erkan Öz, hazırladığı sunumla Blockchain sisteminin detaylı tanımı yaptıktan sonra, finansal dünyadaki önemine dikkat çekti.

Etkinliğin ikinci gününe katılımlarıyla büyük katkı sağlayan BiLira Pazarlama Müdürü Doruk İşmen konuşmasında, Blockchain ile kripto paraların ayrı şeyler olduğunu, fakat bütünleşik çalıştığını belirtti. Kripto paranın çıkış noktasının 2009 yılına dayandığını dile getiren İşmen,  bu sistemin mevcut finansal sisteme bir alternatif olarak doğduğunu söyleyebiliriz dedi. Konu ile ilgili geniş bir sunum yapan İşmen Ethereum ve kripto para konularında izleyicilerin soru işaretlerini giderdi.

Etkinliğin devamında konuşma yapan Paribu İş Geliştirme ve Proje Yöneticisi Akay Aydemir, “Blockchain söz konusu olduğunda yetişmiş iş gücü bulmak oldukça zor, bu nedenle üniversiteler bizim için çok önemli. Üniversitelerle yapılan temaslar ve öğrencilerin bu alana ilgi göstermesi bize çok büyük ümit veriyor. Bu sayede biz de ileride çok daha büyük işlere açılmaya fırsat bulacağız” dedi.

 

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024