HAKİM SAVCI ADAYLARINA TÜRKÇE’NİN DOĞRU KULLANIMI ÖĞRETİLİYOR - Eskişehir Haber

Eskişehir Polis

HAKİM SAVCI ADAYLARINA TÜRKÇE’NİN DOĞRU KULLANIMI ÖĞRETİLİYOR

HAKİM SAVCI ADAYLARINA TÜRKÇE’NİN DOĞRU KULLANIMI ÖĞRETİLİYOR
Yayınlama: 12 Mayıs 2021 Çarşamba
A+
A-

Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) eğitim gören hakim savcı adayları için kişisel gelişim uygulamaları kapsamında 'Kararların Dili' dersi verilmeye başlandı. Eğitimlerle yargı kararlarının daha etkin ve güçlü kılınması hedefleniyor.

Dil bilgisi ve anlam bütünlüğünün geniş bir biçimde ele alındığı derste, yargılamalarda Türkçe’nin doğru, açık ve vurgulu kullanımının önemi işleniyor.

'Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim' vizyonuyla, meslek öncesi ve meslek içi eğitim faaliyetlerini sürdürerek eğitim sistemini geliştirmeyi hedefleyen Türkiye Adalet Akademisi’nde, ilk defa hakim savcı adaylarına yönelik eğitim müfredatına 'Kararların Dili' dersi eklendi.

25. Dönem Hakim Savcı Adayları ile 15. Dönem İdari Yargı Hakim Adaylarının eğitim sürecinde başlatılan ders, 577 aday tarafından ilgiyle takip edildi. Kovid-19 salgını nedeniyle seyreltilmiş sınıflarda ders alan hakim savcı adaylarına ilk dersi, Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Başkanı Prof. Dr. Nezir Temur, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Durmuş ve Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Murat Erol anlattı.

YARGI KARARLARININ TİPOLOJİK ÖZELLİKLERİ İNCELENİYOR

Derste Türkçe’nin tipolojik özelliklerini anlatan Prof. Dr. Nezir Temur, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün desteğiyle Türkiye Adalet Akademisine böyle bir dersin ihdas edilmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi. Dersin ve içeriğinin hukuk reformları ile bütünleştiğini belirten Prof. Dr. Temur, “Bu derste yargı kararlarına Türkçe’nin tipolojik özelliklerinin ne kadarının yansıdığını ve metinleri ele alacağız. Yargı kararlarını iyileştirme, daha güçlü kılma hedefindeyiz. Bu çalışma uzun bir sürece yayılacak bir proje.” diye konuştu.

"YARGI KARARLARI DİLİNDE FARKINDALIK GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Yargı kararlarının daha anlaşılabilir olmasının hedeflendiğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Durmuş da konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Kararların Dili dersinin ana amacı daha okunabilir, daha akıcı, daha anlaşılabilir bir yargı dilinin oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Bu çerçevede yargı uygulayıcıları olarak hakim-savcı adaylarının toplumda çok temel bir rolü var. Bu rolleri üzerinden Türkçe'nin daha etkin bir şekilde kullanılmasını, anlaşılabilir, okunabilir ve daha etkin bir hukuk dilinin oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu çerçevede farklı yargı alanlarından örnekler üzerinde sorunlar belirledik. Bu sorunları biçimsel, anlamsal ve üsluba ilişkin örnekleriyle değerlendirerek dersimizi veriyoruz. Bu derslerle aynı zamanda Türkçe’nin yargı kararlarında daha doğru, daha başarılı kullanımına ilişkin farkındalık geliştirmeyi amaçlıyoruz.”

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024