SADECE EVLERİ DEĞİL, ANILARI DA ISITAN BİR MESLEK..SOBACILIK.. - Eskişehir Haber

Eskişehir Yaşam

SADECE EVLERİ DEĞİL, ANILARI DA ISITAN BİR MESLEK..SOBACILIK..

SADECE EVLERİ DEĞİL, ANILARI DA ISITAN BİR MESLEK..SOBACILIK..
Yayınlama: 4 Aralık 2022 Pazar
A+
A-

SALİH GÜVEN YAZDI...

Bir zamanların popüler meslekleri arasında yer alan sobacılık, gelişen teknoloji ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte kaybolmaya yüz tutan meslekler arasındaki yerini aldı

Kaybolmaya yüz tutan sobacılık mesleği Eskişehir ilinde kurulu bulunan birkaç soba imalatçısının elinde hayat bulmaya çalışıyor.

Yıllara meydan okuyarak eski zamanlardan günümüze kadar Usta, Çırak ilişkisiyle gelen sıcacık meslek Sobacılık

Eskişehir ili Arifiye Mahallesinin  en eski sokaklarından olan Özger Sokak, halkın diliyle Sobacılar sokakta bir elin parmağını geçmeyen soba imalatçılarından Soba ustası Gökhan Duru,  dedesi ve babasından öğrendikleri bu mesleği yaşatmaya çalışıyorlar. Duru Bu işi dedem yapıyordu, sonra babam şimdi ben yani 3 kuşattan bugüne bu mesleğin içerisinde olduklarını ve insanların eskiye özlem duyduğunu şu sözlerle dile getirdi.

“Kaloriferler, elektrikli ısıtıcılar her ne kadar kolay ve pratik olsa da sobanın yerini tutmuyor, İnsanlar sobanın tavana düşen gölgesini, yanarken çıkarttığı çıtır çıtır sesi, üzerine konalan portakal kabuğunun kokusunu hepsinden öte anılarını özlüyor. Bu yüzden kaloriferli evlerine bile soba kuranlar var. “

İNSANLARI BİRLEŞTİREN SICAKLIK

Sobanın insanları birleştirici gücü olduğunu vurgulayan Soba imalatçısı Duru duygularını şöyle ifade etti. “Bir evin içerisinde soba yandığı zaman o evin dedesi, ninesi, oğlu, gelini, torunu hatta kedisi bile sobanın etrafında toplanırdı. İnsanlar arasındaki iletişimin en etkili unsuru sobaydı. Ev halkı birbirleri ile kırgın bile olsa o sıcaklığı bırakıp farklı odaya gidemezdi. Küslükler bile unutulurdu. Soba sadece ısınmak içi de kullanılmazdı. Sobanın borusuna  asılan askılarda çamaşır kurutulur. Üzerinde su ısıtılır, ekmek kızartılır, kestane patlatılır, patates közlenirdi, hatta yemek bile yapılırdı. Isısı birçok alanda değerlendirilirdi.

AYAKTA KALABİLMEK İÇİN SOBADAN ÇOK DİĞER İŞLERİ YAPMAK ZORUNDAYIZ.

Sektörde ayakta durabilmek için tamirat, Mangal işleri ve  lokanta bacalarına ağırlık verdiklerini yoksa geçinemeyeceklerini aktaran Gökhan Duru, “Bizi bu sektörde ayakta tutan; tamirat ve işin bu gidişatı dayalı değişiklik yaptık. Havalandırma sistemleri yapıyoruz. Yaz aylarında Mangal çeşitlerimizi satıyoruz.  Zaten şu anda sadece sobaya kalsak işimiz bitti. Bizim sobacılık sac işine kaydı. Bir lokanta açıldığında baca gerekiyor, davlumbaz gerekiyor. Bunlarla ekmeğimizi kazanıyoruz. Eskiden bu işleri yapmıyorduk. O zamanlar soba çok hızlıydı. Tüketiciler nasıl doğal gazı tercih ediyorsa bizim içinde ikinci planda kaldığını belirterek mesleklerini sürdürmek için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

 

 

 

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024