Ev Alırken ve Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler #GüvenliKonut - Eskişehir Haber

Eskişehir Yaşam

Ev Alırken ve Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler #GüvenliKonut

Ev Alırken ve Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler #GüvenliKonut
Yayınlama: 5 Mart 2021 Cuma
A+
A-

AfetBilgisi HayatBilgisi

#GüvenliKonut

Vatandaşların afetlerde zarar görmemek için alabileceği önlemlerin başında, oturduğu ve çalıştığı binaların afetlere dayanıklı olması geliyor.

Oturulacak binanın güvenli olup olmadığını anlamak, önem arz etmektedir. AFAD, ev alma ve kiralama sürecinde evin büyüklüğü, manzarası, konumu gibi özelliklerin yanında yapı güvenliğini de araştırmaları için vatandaşlara çağrı yapıyor.

Yapı Ruhsatı

Yapı ruhsatı, bir bina inşa edilmeden önce alınması gereken ilk ve en önemli belge durumunda bulunuyor. Bir binanın bu ruhsata sahip olması, bulunduğu alanın depremselliği ve zemin özellikleri dikkate alınarak mevzuatlara uygun hazırlanmış projelerinin olduğunu gösterir.

İskân Ruhsatı

Vatandaşların en kolay sorgulayabileceği konuların başında yapı iskân ruhsatı olarak bilinen ‘Yapı Kullanma İzin Belgesi’ geliyor. Projesine uygunluğu denetlenerek tamamlanmış binalara yapı kullanma izin belgesi ilgili idaresince verilir. Bu belgenin bulunması, binanın denetim altında projesine uygun olarak inşa edildiği ve afetlerde hayati önem arz eden (yangın tesisat raporu ve sığınak raporu gibi) hususların da mevzuatlara uygun olarak yerine getirildiğinin en önemli göstergesidir.

Binada Sonradan Değişiklik Yapılmış Mı?

İnşasından sonra binanın taşıyıcı sistemini olumsuz yönde etkileyebilecek yapısal değişiklik yapılıp yapılmadığı araştırılmalıdır.  Binanın taşıyıcı sistemine (kolon, kiriş, duvar vb.), ilgili resmi kurumlardan onay alınmadan herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.

Çevredeki Kaçak Yapılara Dikkat!

Binanızın arka, ön ve yan cephesinde bulunan kaçak yapılar, özellikle depremlerde hasar görebilirlikleri yüksek olduğu için, o binanızın da zarar görmesine sebep olabilmektedirler. 

Binanın Sağlamlığı Şüpheliyse Test Yaptırılmalı

Vatandaşlar, evlerinin ve işyerlerinin bulunduğu binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığını, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığını, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğunu ve deprem açısından risk taşıdığını düşünüyorlarsa, yetkin ve yetkili kuruluşlarca incelenmesini sağlamalıdırlar. İncelemeler sonucunda binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa en kısa sürede, depreme karşı güçlendirmeli ya da kentsel dönüşüm ile yenilemelidir.

Sigorta Yaptırın

Binaların depreme karşı dirençli olması, hem can hem de mal güvenliğini artırıyor. Depremlerin neden olabileceği ekonomik kayıplarımızın telafisi için afete karşı sigorta yaptırılmalı. AFAD, vatandaşlara DASK, TARSİM ve özel sigortalar ile evlerini, araçlarını, işyerlerini, tarım arazilerini, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını afetlere karşı sigortalatma çağrısı yapıyor.

2021 Afet Eğitim Yılı

Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı ilan edildi. Bu özel yıl, Afet Bilgisi Hayat Bilgisi şiarıyla toplumun tüm kesimlerinin afet farkındalık eğitimleri almasını amaçlıyor.

Ayrıntılı bilgi için: www.hazirol.gov.tr

 

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024