Eskişehirlinin sudan çektiği nedir böyle? - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Eskişehirlinin sudan çektiği nedir böyle?

Eskişehirlinin sudan çektiği nedir böyle?
Yayınlama: 4 Mayıs 2023 Perşembe
A+
A-

Eskişehir’de yaşanan artık kronik hale gelen bir çok sorun var.. Ancak bunlardan bazıları insan hayatı ve sağlığı ile direk bağlantılı.  Geçtiğimiz yıllarda yaşanan Tarihi Geçmiş Damacana skandalını daha unutamamışken çeşmeden akan suyun durumu hayrete düşürdü.

Hatırlayacağınız üzere Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Kalabak Suyu dağımında yasalara aykırı hareket ederek yıllarca tarihi geçmiş damacanaları kullandığının ortaya çıkmasından sonra büyük bir skandal ortaya çıkmış. Skandal sonrasında ESKİ Genel müdürü istifa etmişti.

Damacana skandalı sonrasında aylarca Kalabak Suyu dağıtımı yapılamamış ve tarihi geeçmiş damacanalar sitemden çekilince sistemde bulunması gereken 600 bine yakın damacananın da sistemde olmadığı ortaya çıkmıştı. Eksik damacanaların tamamlanması ise aylarca sürmüş ve bu sırada hem Kalabak suyu markası ciddi yara almış hem de Kalabak Suyu kullanan vatandaşlar aylarca suya ulaşmakta ciddi sorunlar yaşamıştı.

Bu süreç sonrasında ESKİ en tepe noktası, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Oğuzhan Özen’e teslim edildi. Ancak yıllardır zamanında yapılmayan çalışmalar, yıllar geçmesine rağmen hala kapasitesinin yüzde 30 üzerinde arıtma yapmaya çalışan Arıtma tesisi, yıllar önce alt yapıdaki kayıp kaçaklar konusunda yapılan uyarılan dikkate alınmaması nedeniyle devam eden sıkınlar şehrin başını ağrıtmaya devam etti.

Özellikle yapılan yüksek zamlar, ESKİ tarafından toplanan paraların ESKİ için yatırıma kullanılmak yerine Büyükşehire aktarılıyor olması. Yaşanan bazı sorunların çözüm üretilmemesinin nedeni olarak gösteriliyor. En son ESKİ yapılan yüksek zamdan zonra büyükşehir belediyesine 124 milyon tl para aktardı. Meclis toplantılarında da gündeme gelen bu paranın neden aktarıldığı soruları ise önceki yıllardaki gibi yanıtsız kaldı.

Dün akşam saatlerinde Huzur mahallesinde çeşmeden akan suyu gören vatandaşlar tedirgin oldu. Suyun rengi nedeniyle kullanılabilir gibi görünmemesi yanında geçtiğimiz dönem Alpu ilçesinde çeşmeden akan sarı suyu hatırlattı.

O akan suyun daha sonra tarımsal ilaç olduğu açıklandı ve Alpu’da iki mahallenin alt yapısı tamamen yenilenmek zorunda kalındı.

Bu kez çeşmeden .çamurluymuş gibi akan su ise tepkiye neden olurken bunun neden olduğu konusu ve devam eder mi sorusu akıllara geldi.

İddialara göre yıllar önce şebekedeki kayıp kaçak oranına dikkat çeken dönemin meclis üyesi Prof.Dr. Nazmi Oruç şebekedeki suyun kaçak oranının yüzde 50’lere yakın olduğunu bu oranın ise Avrupa standartlarında yüzde 5’i geçmediği yönündeydi. Oruç, yeni su kaynakları oluşturmak yerine bu konuya öncelik verilmesine dikkat çekmiş ve arıtılmış temiz suyun evlere ulaşırken eski ve bakımsız alt yapı nedeniyle büyük oranda kaybolduğunu söylemişti. Bu konudaki asıl dikkat çeken ve endişe verici iddia ise, temiz su da olduğu gibi kanalizasyon sisteminde de kaçak olabileceği ve bunun temiz su kaçağı ile buluşma riski.

Şuan videoya yansıyan durumun nedeni nedir. Sağlık açısından sıkıntısı nedir?

'

Gönderen: alfa_turk



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024