Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Bir Dizi Programa Katılmak Üzere Eskişehir'e Geldi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'nde Yabancı Diller Yüksekokulu karşısına yapılacak Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii ile Eskişehir İl Müftülüğü Hizmet Binası Külliyesi ve Kur'an Kursu inşaatlarının temel atma programına katılmak üzere Eskişehir’e geldi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Vali Erol Ayyıldız ile birlikte ilk olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'nde Yabancı Diller Yüksekokulu karşısına yapılacak olan Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii inşaatının temel atma törenine katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende konuşan Vali Ayyıldız şunları söyledi:
“Yaradan’ın yeryüzünde evleri olan ibadet yerlerini ancak; Yaradan’dan ötürü kalbi sevgi dolu olan kimseler imar ederler, yönündeki İlahi müjdeye mazhar olunduğuna hep birlikte şahitlik ettiğimiz bu anlamlı günde, bu nezih toplulukla olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Şehrimize teşrif eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ Beyefendiye hoş geldiniz diyor, hepinize en içten selam ve saygılarımı sunuyorum.
Camiler; İlahi Kelam’da “âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk mabed” şeklinde bahsedilen Kabe’nin şubeleridir. Birliğin, kardeşliğin, dayanışmanın güçlendiği kutsal mekânlar olan camiler, hayatın tam kalbinde durmaktadır. Aziz milletimizin camilere bakışını en iyi yansıtan ifadeler şüphesiz İstiklal Marşı’mızda yer almaktadır. Millî Marşımızda ifadesini bulduğu gibi “Şehadetleri dinin temeli” olan ezan seslerinin ebediyen yurdumuzun üstünde duyulması “istiklal”imizin, bağımsızlığımızın en önemli göstergesi olarak dile getirilmektedir.
Camilerimizin ibadet yeri olmasının yanı sıra ilim, irfan ve eğitim müessesesi olarak ayakta durması demek; değerlerimiz ve tüm mukaddesatımızla millî manevi heyecanımızın her dem yeniden tazelenmesi demektir. Nitekim insan, değerleriyle insan; hayat, değerleriyle hayattır.
Yunus misali iyiliklere, güzelliklere kapı açmak ümidiyle Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii’nin hayırlara vesile olmasını diler; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Ali ERBAŞ Beyefendiye, İl Müftülüğümüze, İlçe Müftülüğümüze, dernek ve hayır sahiplerine şükranlarımı sunarım. Peygamber Efendimize salavat; âline, ashabına ve onun tertemiz yolundan gidenlere gönüller dolusu selam olsun.”
En mutlu olduğumuz ve en hayırlı olduğuna inandığımız merasimlerden birinde olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş; “Hazreti Muhammed'in Mekke'den hicret ettiğinde ilk iş olarak Medine'ye mescit inşa ettirdiğini anlatarak, mescidin sadece namaz kılınan, namazdan sonra kapatılan bir yer olmadığını bütün insanlığa ilan etmek için içine mektep yaptığını kaydetti.
Kur'an-ı Kerim'in ilk inen ayetlerinin "oku" diye başladığını anımsatan Erbaş, şöyle konuştu:
"Yaratan Rabbinin adıyla oku. Oku. Rabbin Kerem sahibidir. O kalemle yazmayı öğretendir ve insana bilmediğini öğretendir. Üniversitedeyiz. İlmin, irfanın, bilginin, hikmetin merkezindeyiz. Dolayısıyla İslam'ın ilimle ne kadar iç içe olduğunu ve ilimle başladığını ifade etmek için bunları söylüyorum. Bu milletin mensuplarının, bu medeniyetin mensuplarının, elinden kalemin, kitabın düşmemesi lazım. Kütüphanelerimizin bol bol olması lazım. Daha çok kütüphanemizin olması lazım. Tarihimize baktığımız zaman ne zaman ki ilimle, irfanla, bilgiyle, hikmetle, kitapla, kütüphaneyle uğraşmışız, o zaman ilerlemişiz. Dünyanın farklı bölgelerinde karanlık çağlar yaşanırken biz dünyanın en aydınlık çağını yaşamışız. 8'inci yüzyıldan 18'inci, 17'nci yüzyıla kadar dünyayı ilimle, bilgiyle aydınlatmışız. İbni Sinalar, Farabiler, İbni Rüşler, Molla Güraniler, Molla Fenariler, Akşemseddin Hazretleri, Ali Kuşçular, ilimde, irfanda hep önde olmuşlar. Sadece dini ilimlerde değil tabii ilimlerde, fen ilimlerinde de biz en ileri olmuşuz."
- "İlim nerede olursa olsun önemli ve değerlidir"
Erbaş, ilim nerede olursa olsun önemli ve değerli olduğunun altını çizerek, "Çin'de de olsa alınız. Değerlidir öyle mi? Onun için biz ilmi üretmişiz. Batı bizden almış. Ne kadar güzel. Biz de bugün Batı'dan alıyoruz. Bu da güzel. İlim nerede olursa olsun. Mutlaka birbirinden insanların dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsun istifade etmesi lazım. Ama intihal yapmamak lazım." diye konuştu.
Gençleri iyi yetiştirme gayreti içinde olduklarını aktaran Erbaş, şunları bildirdi:
"İşte Eskişehir Teknik Üniversitesi... Elhamdülillah iyi ki kurulmuş. İçinde hocalarımız çok iyi bilim adamları yetiştirecek. Buna inanıyoruz. İnançlı, imanlı, değerlerini bilen milli ve manevi değerlerine bağlı bu caminin burada olması başlı başına bir mesaj zaten. Minaresiyle bir mesaj. Mimarisiyle bir mesaj. Selçuklu mimarisi... Muhteşem. Bu tarzı ben de çok seviyorum. İnşallah üniversitelerimizde, başka yerlerde bu tarzın da yapılması için gayret ediyoruz. Nice gençler bu camide sadece namaz kılmayacaklar, camimizi kitapla donatacağız inşallah. Camimizin duvarına yaslanacak kütüphanesinden kitabını alacak. Orada dinlenecek. Oradan alacak bir Kur'an-ı Kerim, Kur'an-ı Kerim'i okuyarak dinlenecek. Bir hadis kitabı çekecek, onu okuyarak dinlenecek. Bir ilmihal kitabı, bir fıkıh kitabı ya da bir kültür kitabı, bir şiir kitabı, bir roman, bir hikaye... Dinlenecek. Bir işte yorulduğun zaman başka bir işe geç ki dinlenesin. Biz de onun için camimizi inşallah kitaplarla donatacağız. Suffe olacak bizim camimiz. Ne kadar da yakışıyor. Üniversitenin içerisinde mektep, okul. O şekilde değerlendireceğiz inşallah."
Konuşmaların ardından Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Önder, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, İl Müftüsü Bekir Gerek ve diğer ilgililerin katıldığı törenle ESTÜ Camisi'nin temeli atıldı.
(ESKİŞEHİR TANITIM GÜNLERİ.) MİHALIÇÇIK STANDINDA BU KİTAPLAR OLMALIYDI!
19 Haziran 2022 Pazar
Kendileri Kaçak Yapmaya Alışkın Olunca HER İNŞAATI KAÇAK SANIYORLAR
4 Ağustos 2022 Perşembe
Saçlarım neden ağarıyor? 6 maddede saçınızın beyazlamasını önleyin!
1 Ağustos 2022 Pazartesi