Büyükerşen ve bürokratları yeniden yargılanacak - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Büyükerşen ve bürokratları yeniden yargılanacak

Büyükerşen ve bürokratları yeniden yargılanacak
Yayınlama: 23 Mayıs 2021 Pazar
A+
A-

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve 16 belediye bürokratının beraat ettiği ‘İhaleye fesat karıştırma’ dosyasındaki kararı uygun bulmayan Yargıtay, davanın yeniden görülmesi için dosyayı geri gönderdi. 

Kamuoyunu uzun süre meşgul eden dava bugünden itibaren Eskişehir'in yeniden gündeminde çok konuşulan konular arasına girecek gibi görünüyor. Konuyla ilgili bilgileri medyamidas.com bir başlık halinde paylaştı.

"Büyük" davada neler oldu? 11 yıldır sürüyordu

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 16 bürokratla yeniden yargılanacağı o davayla yeniden gündemde... Peki "büyük" davada neler olmuştu? 11 yıldır sürüyordu... 

 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve 16 belediye bürokratının beraat ettiği ‘İhaleye fesat karıştırma’ dosyasındaki mahkemenin kararını uygun bulmayan Yargıtay, davanın yeniden görülmesi için dosyayı geri gönderdi. Büyükerşen ve söz konusu belediye bürokratlarının yeniden yargılanması gündemde... Peki 11 yıldır süren bu süreç nasıl başladı, neler oldu?

AK Partililer suç duyurusunda bulunmuştu 

2010 yılında dönemin AK Parti Eskişehir İl Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Partili üyeleri tarafından denetim raporlarında görülen usulsüzlüklere ilişkin suç duyurusunda bulunulmuştu. 

3 yıl süren soruşturma aşaması... 8 ayrı büyük ihale için 10 ayrı bilirkişi raporu 
 
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından üç yıl süren soruşturma aşaması gerçekleştirilmiş. Bu dönemde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından çeşitli tarihlerde düzenlenen 8 ayrı büyük ihale için 10 ayrı bilirkişi grubundan bilirkişi raporları alınmıştı. 

2013 yılında davalar açılmıştı
 
2013 yılında ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in de içerisinde olduğu bir grup büyükşehir bürokratının yargılandığı davalar Eskişehir 1. Ve 2. Ağır Ceza Mahkemelerinde açılmıştı.

"İhaleye fesat karıştırma, sahtecilik, görevi kötüye kullanma" suçlamaları  

 Açılan davalarda Büyükerşen ve sanıklar "ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, sahtecilik ve görevi kötüye kullanma" gibi suçlarla suçlanmıştı.  

13 ayrı dava tek dosyada birleştirilmişti 
 
Davada sanık avukatlarının davaların birleştirilmesi talepleri kabul edilmiş 13 ayrı dava Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2013/144 Esas Sayılı dosyasında birleştirilmişti. Sonraki aşamada da sanık avukatlarının tüm dosyaların toplu olarak bilirkişiye gönderilmesine ilişkin talepleri de kabul edilmişti.

3 emekli denetçinin raporunda, "Tüm sanıklar suçsuz" denilmişti 
 
3 emekli Sayıştay denetçisinin verdiği tek raporda istisnasız tüm sanıkların suçsuz olduğu belirtilmişti. 

Savcılık soruşturmanın genişletilmesini istemişti 
Savcılık bilirkişi raporunun yetersiz olduğu gerekçesiyle soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunmuştu. Soruşturmanın genişletilmesi talebi kabul edilmemiş, savcılığın esas hakkında mütalaası istenince savcılık tarafından iddianamede belirtildiği şekli ile sanıkların cezalandırılması talep edilmişti. 

Bir üye karşı oy kullanmış, iki üyenin oyuyla karar verilmişti 

Buna karşın mahkeme heyetince 1 üyenin karşı oyuna rağmen başkanın da dahil olduğu iki üyenin kararı ile dava karara bağlanmıştır.

Büyükerşen ve çoğunluğu beraat etmiş, bazı sanıklar ceza almıştı 
 
Davada Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in de dahil olduğu üst bürokratlardan oluşan sanıkların çoğunluğu beraat ederken bir kısım sanıkların da suçları sabit görülerek cezalandırılmalarına karar verilmişti. 

Biri Genel Sekreter, diğeri CHP Milletvekili oldu 
 
Yılmaz Büyükerşen davadaki avukatlarından birini Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri yapmıştı. Bir diğer avukatı Cemal Okan Yüksel ise Cumhuriyet Halk Partisi ile o tarihe kadar bir bağı olmamasına rağmen partiden milletvekili adayı gösterilmiş ve milletvekili seçilmişti. 

Yüksel'e de dava açılmıştı 

Bu dava nedeni ile Milletvekili iken Cemal Okan Yüksel’in dokunulmazlığı kaldırılmış, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçundan dava açıklarak yargılanmıştı. 

Büyükerşen ve bürokratları yeniden yargılanacak 

Gelinen süreçte, Yargıtay'ın, Büyükerşen ve sanıkların çoğunun beraati yönündeki mahkeme kararını bozmasıyla dava yeniden görülecek, Büyükerşen ve sanık bürokratlar yeniden yargılanacak. 

Büyükerşen ve bürokratları yeniden yargılanacak... Detaylar için tıklayın...

Arşiv Haberlerden Bazıları:

Salih Koca’dan Büyükerşene FETO Soruları

Hiyerarşik yapı içerisinde suç örgütü oluşturularak

Eskişehir'de 60 milyon liralık yolsuzluk

CHP‘nin başı Eskişehir‘de de dertte!


 

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024