İlçe Belediyelerin Çabaları Yetersiz: HER GÜN BİR CAN GİDİYOR - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

İlçe Belediyelerin Çabaları Yetersiz: HER GÜN BİR CAN GİDİYOR

İlçe Belediyelerin Çabaları Yetersiz: HER GÜN BİR CAN GİDİYOR
Yayınlama: 23 Mayıs 2021 Pazar
A+
A-

Uzun süredir kamuoyunda ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Türkiye'deki sokak hayvanları konusunda rehabilitasyon merkezi konusunda tek adım atmayan belediye olmaya devam ediyor. Merkez ilçe belediyelerinin çabaları ise imkanlar dahilinde kentte yetmiyor.

Geçtiğimiz gün Porsuktan çıkartılan taş bağlanarak suya atılmış köpek, dün ticaret alanında bir aracın altında kalan başka bir köpek, aylar önce insanların da ölmesine neden olacak kazaya neden olan başıboş atlar.. Hem insanların hayatları, hem de sokakta yaşam mücadelesi veren canların hayatları sürekli tehlike altında.

Ticaret merkezlerinden olan ESTİM'de meydana gelen kaza ve sonrasında yaşananlar da bu konudaki sıkıntıyı tekrar hatırlattı. Hayvanseverlerin çabaları, iki merkez alt belediyelerin çabaları maalesef yeterli gelmiyor. Özellikle araç sayısının çok olduğu günümüzde trafik nedeniyle yaşanan kazalarda kaçınılmaz olarak arttı. Özellikle ticaret merkezlerindeki yoğun trafik, araçların büyük araçlar olması nedeniyle de dün meydana gelen üzücü olay sonrasında sokakta yaşayan bir can öldü, kazanın farkında olmadığını ifade eden araç sürücüsü ise zan altında kaldı, iddialara göre darp edildi.

Peki modern dünyada artık terk edilen ve Hayvan Hapishanesi olarak adlandırılan hayvanat bahçesine milyonluk bütçeler ayırmasına karşın, sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili ciddi bir çalışma hala yapmayan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu konuda bir adım atacak mı?

Medyamidas.com editörleri de artık bıçak kınına sığmaz hale gelen bu konuya dikkat çeken bir haberle durumu Eskişehir kamuoyuyla paylaştı:

Eskişehir'i bu noktaya getirdiler!

Eskişehir sokak hayvanlarının telef olduğu olaylar ve kavgalarla anılır oldu... Geçtiğimiz günlerde poşet içinde Porsuk Çayı'na atılmış bir pitbull köpek ölüsü bulunmuştu.. Yine Eskişehir'de bir köpeğin ezildiği kazayla, sokak köpekleri sorunu yeniden gündeme gelmiş oldu... ESTİM'de bir araç sokak köpeğine çarptı, sürücü yoluna devam etti... Hayvanseverler sürücüye tepki gösterdi, sürücü fark etmediğini savundu, bazı hayvanseverlerin sürücüyü darp ve tehdit ettiği öne sürüldü. Peki başıboş bırakılan binlerce sokak köpeğinin sokaklarda gezdiği Eskişehir nasıl bu noktaya geldi?

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi ESTİM Toptancılar Sitesi’nde özel bir firmaya ait panelvan araç engelli bir köpeği ezdi. Sitede hayvanseverler tarafından beslenen çok sayıda köpekten biri olan Sırma, aracın altında kalarak telef oldu. Olayla ilgili görüntüleri paylaşan ve tepki gösteren Hayvanları Koruma Yaşam Haklarını Savunma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nesrin Çiçek, sürücünün çarptığını fark etmesine rağmen durmadan yoluna devam ettiğini savunurken, sürücü ise köpeğe çarptıklarını fark etmediğini savundu.  

Dernek Başkanı tepki gösterdi, şikayetçi oldu 

Olayla ilgili şikayetçi olduğunu söyleyen Nesrin Çiçek, “İş yerimin çevresinde engelli hayvanlarımdan bir tanesine akşam saatlerinde araba çarptı. Kafeslerinden çıkartıp su ve mama takviyesi yaptığım esnada burada yer alan bir firmaya ait araç köpeğime çarptı. Arkasından seslenmemize ve camının aralık olmasına rağmen durmadı, hatta frene bile basmadı. Bizler bu hayvanları maddi ve manevi olarak fazlasıyla değer veren insanlarız. Evlat sahipleri beni çok iyi anlayacaktır. Ben bugün çocuğumu kaybettim. Bir saat önce hoplayıp zıplayan hayvan ile şu anda baş başayım. Kimlikleri olduğu için mal olarak geçecek. Bir senden beri emek verdiğim hayvanımın ölüsü ile baş başayım” dedi. Sırma’nın engelli olduğunu ve sokaktan alarak ameliyat ettirdiğini söyleyen Çiçek, “Sırma’yı ben sokaktan bulmuştum. Yaklaşık 14 aylık. Kısırlaştırmasını yaptırmıştım. Bulduğum zaman hastaydı. Vücudunda kitleler vardı ve bu yüzden ameliyat ettirmiştik. Küt diye bir ses duydum. Döndüğüm zaman köpeğim sadece bir takla attı. Arkasından seslendim ve durmasını bekledim. Bir şey yapabilir belki diye medet umdum açıkçası. Köpeğimin öldüğünü fark edince kendi aracımla tur attım. Park edip iş yerine girdi” dedi.

"Hayvanseverler sürücüyü darp etti" iddiası

Öte yandan, söz konusu firmaya giden bazı hayvanseverlerin de söz konusu sürücüyü darp ettikleri ileri sürüldü. Firma önünde çekildiği belirtilen görüntülerde iki kadının sürücü ile tartıştığı, ittirdikleri ve vurdukları görüldü. Sürücünün de söz konusu kişilerden şikayetçi olduğu öğrenildi. 

"Çok sayıda başıboş köpek var, çarpmamak için çabalıyoruz"

Tarafların birbirlerinden şikayetçi olduğu belirtilen olayla ilgili tartışmalar sürerken, ESTİM'deki bazı vatandaşlar da bölgede çok sayıda sokak köpeği bulunduğunu, köpeklere çarpmamak için sürücülerin zaman zaman büyük zorluk yaşadığını savunarak, ilgili belediyelerin söz konusu köpeklerle ilgili hiçbir çalışma yapmadıklarını söyleyerek bu durumdan yakındı. 

Büyükşehir Belediyesi yıllardır açmıyor, sayıları artıyor... Binlerce köpek ne olacak?

Yaşanan bu acı ve tartışmalı olayla birlikte aynı zamanda Eskişehir'de yıllardır devam eden sokak köpekleri sorunu bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Diğer büyükşehir belediyelerinin aksine Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin halen sokak hayvanları için bir rehabilitasyon ve kısırlaştırma merkezi açmamış olduğu Eskişehir'de, sokaklarda binlerce küpesiz sokak köpeği bulunuyor. Özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin kent çöplüğü ve Kent Ormanı çevresinde bulunan küpesiz binlerce sokak köpeğine halen bazı hayvanseverler ve gruplar kendi imkanları ile bakmaya çalışıyor.

Vatandaşlar karşı karşıya geliyor, Eskişehir'in psikolojisi bozuluyor

Vatandaşlar küpesiz sokak köpeklerinin her geçen gün artışından ve saldırmalarından korku duyarken, hayvanseverler de bu hayvanların açlıktan, bakımsızlıktan veya bir araç altında kalıp telef olmasından endişeli... Eskişehir'de yetkililerin çözüm üretmediği, toplum psikolojisini de bozan ve büyüyen bu sorunun  vatandaşlar arasında da kavgalara ve tartışmalara neden olması dikkat çekiyor... 

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024