Kadir Gecesi ne zaman? 2021 - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Kadir Gecesi ne zaman? 2021

Kadir Gecesi ne zaman? 2021
Yayınlama: 3 Mayıs 2021 Pazartesi
A+
A-

Bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi Ramazan ayının hangi gecesinde? Kadir Gecesinde neler yapılmalıdır? Kadir Gecesinin fazileti nedir? Kadir suresi ve anlamı.

Kur'an- Kerim'in indirilmeye başladığı Kadir gecesinin yine Kur'an-ı Kerimde Kadir suresinde bin aydan daha hayırlı bir gece olduğu bildirilmektedir.

Kur'an-ı Kerimde Kadir gecesini işaret eden ve bu gecenin fazileti hakkında bilgi veren bir sure vardır. Bu sure kadir suresidir.

Kadir Suresi:

اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ

وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ

تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ

سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. (1)  

Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! (2)

Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. (3)

Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. (4)

O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (5)

Kadir Gecesinin faizleti

Allah katında en değerli ve müminler için en bereketli zamanlardan birisi de Kadir gecesidir.

Bu geceyi özel kılan ise rahmet yüklü Kur’an’ın insanlığa hayat vermeye, yani nazil olmaya başladığı gece olmasıdır.

Bu özel zaman hakkında Allah Tealâ şöyle buyurmaktadır: “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile bâtılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır.” (Bakara, 2/185) Kadir gecesi Ramazan ayını Kur’an ayı kılan bir zaman dilimidir.

Rabbimiz, Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğunu söylererek (Kadir, 97/1-3) onun değerine dikkat çekmektedir. Bu gecenin kesin olarak Ramazan’ın hangi gününe denk geldiği bilinmemekle beraber Sevgili Peygamberimiz onu son on günde aramamızı tavsiye etmiştir.

Kadir Gecesi neler yapılmalıdır?

Bu yüzden o (s.a.s.) Ramazan’ın son on gününde, başka hiçbir zaman olmadığı kadar, ibadet ve kulluk için çaba gösterirdi. (Tirmizî, Savm, 73) Öyleyse bu gecenin faziletinden faydalanmak Efendimizin bu sünnetini ihya etmekle mümkün olacaktır. “O gece nasıl dua edelim?” diye soran Hz. Âişe’ye, “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet” duasını öğretmişti. (Tirmizî, Deavât, 84)

Bu mübarek gecede çokça nafile namaz kılınmalı ve Kur'an-ı kerim okuyarak anlamı üzerine tefekkür edilmelidir. Hayat rehberi Kur'an-ı kerimin tavsiye ettiği kaideleri hayatımıza tatbik etmeye gayret etmeli yapılan hatalardan dolayı tevbe etmeli ve bir daha o hataları işlememek üzere karar verilmelidir.

Kadir gecesi tam anlamıyla bir insanın ömründe ele geçireceği en büyük fırsat iklimidir. Bu geceye erişen kişi sanki bir sonraki Kadir gecesine erişemeyecekmiş gibi düşünmeli, üzerinde bulunan kul haklarına pişman olmalı ve hakları sahiplerine geri vermelidir. Diğer yandan yine bu gecenin feyzinden istifade etmek isteyenler şayet çevresindekilerinin kalbini kırmışsa bu mübarek geceyi vesile kılarak onların gönlünü almalı ve helallik dilemedirler.

Bu gece arınmış bir gönülle eller semaya açılmalı hayatın muhasebesi yapılmalı ve geri kalan ömrünü Allah'ın rızasına uygun yaşamaya niyet edilmelidir.

Kadir Gecesi bu sene (2021) 8 Mayıs Cumartesi gecesini 9 Mayıs Pazar'a bağlayan gece idrak edilecek.

Çocukluğunu Peygamberimizin yanında geçiren Enes b. Mâlik ise şöyle anlatmaktadır: “Resûlullah (sav) Ramazan"da namaz kılıyordu. Geldim ve arkasına namaza durdum. Bir adam da gelip benim yanıma namaza durdu. Sonra başka biri geldi ve neticede on kişiye yakın bir grup olduk. Arkasında bizim olduğumuzu hisseden Resûlullah (sav) namazı kısa tuttu. Sonra kalkıp evine girerek namazını bizim yanımızda kılmadığı şekilde uzunca kıldı. Sabah olunca biz, "Ey Allah"ın Resûlü! Gece bizi fark ettin mi?" dedik.

Bu rivayetlerden, Rahmet Elçisi"nin, ümmetine zahmet vermemek için teravih namazını düzenli bir şekilde kıldırmadığı, namaza çok düşkün olan ashâbının devamlılığını görünce farz olması endişesiyle onlara bu namazı kıldırmaktan vazgeçtiği, Enes rivayetinde olduğu üzere, onlara kıldırırken kısa tuttuğu, ancak Kadir gecesi olma ihtimalini dikkate alarak 23. 25. ve 27. geceleri süreyi gittikçe artırıp saatler süren uzunlukta namaz kıldırdığı anlaşılmaktadır. Peygamber Efendimizin Ramazan"da nafile olan gece namazını her gece düzenli olarak kıldırmamasının, hatta evlerde kılınmasını tavsiye etmesinin ardında yatan sebep, farz kılınır da, sonra ümmetinin bunu yerine getirmeye gücü yetmez şeklindeki endişesidir.

 

Kaynak: Diyanet Haber
'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024