28 Şubat Sivil Savunma Günü - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

28 Şubat Sivil Savunma Günü

28 Şubat Sivil Savunma Günü
Yayınlama: 28 Şubat 2021 Pazar
A+
A-

Sivil savunma, ülke savunmasının vazgeçilmez öğelerinden biri olup, yalnızca savaş zamanında değil barışta, yaşanan doğa kaynaklı afetlerde, halkın can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla yürütülen koruyucu ve kurtarıcı faaliyetlerin bütününü kapsıyor.

Topyekûn savunmanın en önemli unsurlarından biri olan; savaşta, afetlerde, yangınlarda ve diğer arama-kurtarma faaliyetlerinde halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını taşıyan sivil savunma konusuna dikkat çekmek amacıyla her yıl 28 Şubat günü ülkemizde Sivil Savunma Günü olarak kutlanıyor.

 AFAD’ın sivil savunma alanında gerçekleştirdiği başlıca faaliyetler;

  • 81 ilimizin İl Sivil Savunma Planları, Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemine (AYDES) güncellenerek aktarıldı. Planların denetimi, güncellenmesi ve her an uygulamaya hazır halde bulundurulması süreci sistem üzerinden izlenebiliyor.
  • Daire ve Müessese Sivil Savunma Planları ile ilgili olarak; 81 İlimizde 6.760 kamu kurum ve kuruluşu ile 6.134 özel sektör kuruluşu olmak üzere toplam 12.894 kamu ve özel sektör kuruluşu sivil savunma planlaması kapsamına alındı.  Bunlardan 7.872 kuruluşun planı onaylandı, 5.022 kuruluşun plan hazırlama süreci ise devam ediyor.
  • İkaz ve Alarm Hizmetleri kapsamında “İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi (İKAS) Projesi” yürütülüyor. Hava taarruzları ile KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan alınacak olan ikaz ve alarm haberleri ile tehlike haber kaynağı olan kurumlardan alınacak afet ve acil durum tehlikesi haberlerinin İl AFAD Merkezlerine çevrimiçi olarak iletilmesini sağlayacak olan Haber Alma ve Yayma Sistemi yazılımı tamamlandı, test yayınları devam ediyor.
  • AFAD ve ASELSAN AŞ iş birliği ile; siren sisteminin yerli ve milli imkânlarla yurt içinde üretilip ülke geneline yaygınlaştırılması hedeflenerek, Haber Alma ve Yayma Sistemi üzerinden iletilen tehdit ve tehlike haberlerinin, tehdit altında kalabilecek bölgelerdeki halka, gerek sirenlerle gerekse sesli anonslarla duyurulmasını ve uyarılmasını sağlamak amacıyla “İkaz ve Alarm Sistemi Kurulumu (İKAS) Projesi” yürütülüyor. Bu kapsamda, Gaziantep, Hatay ve Kilis İl merkezleri ile Gaziantep İli Nizip İlçesi, Hatay İli Reyhanlı, İskenderun ve Yayladağı İlçelerine Siren Sistemi Kurulumu çalışmaları Aralık 2020 tarihi itibarıyla tamamlandı. Diğer illerdeki çalışmalar devam ediyor.
  • Ülkemizde uygulanabilir bir Sığınak Politikası oluşturulması maksadıyla “Sığınak Politikasının Belirlenmesi Projesi” yürütülüyor. Bu çerçevede, paydaş kurum ve kuruluş temsilcileriyle, sorunlar ve çözüm yollarının tartışıldığı toplantılar ve çalıştaylar gerçekleştirildi. İsviçre ve Finlandiya örnekleri yerinde incelendi.
  • “Radyolojik ve Nükleer Korunma ve Savunma Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2021-2025)” 2020 yılı içinde tamamlandı.
  • İl AFAD Müdürlüğü personelimiz tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan yaklaşık 2200 personele “KBRN Farkındalık ve Şüpheli Posta Eğitimi”  verildi. “KBRN Farkındalık ve Şüpheli Posta Eğitimleri” 2021 yılında da devam edecek.
  • KBRN Terimler Sözlüğü ve KBRN Standart Operasyon Prosedürleri El Kitabı 2020 yılı içinde hazırlandı. İlgili kitapçıklar, 81 İl AFAD Müdürlükleri, kamu kurumları ve ilgili üniversitelere gönderildi.
  • Covid-19 kapsamında; 2020 yılı içinde 81 İl AFAD Müdürlükleri ve Başkanlık teşkilatı personeline toplam 8100 adet FFP3 koruyucu maske alımı yapıldı. 81 İl Müdürlüğümüze gönderilen acil yardım ödenekleri koordine edildi.
  • 2020 yılında Covid-19 sürecinde yurt dışından ülkemize gelen 79.228 vatandaşımız, 77 ildeki 169 yurtta AFAD koordinasyonunda misafir edildi. 1.963 personelimizin görev aldığı çalışmalar için 89.311.822,92 TL ödenek gönderildi.
  • Halen Ülkemiz genelinde uygulanan korona virüs tedbirleri kapsamında toplam 114 KYK öğrenci yurdunda 26.337 oda hazır tutuluyor. An itibarıyla kullanılan 74 yurttaki 2.631 odada 2.644 kişi gözlem altında bulunuyor. İhtiyaçlar çerçevesinde ortaya çıkan harcamalarda kullanılmak üzere AFAD tarafından illere 15.008.445 TL ödenek gönderildi.

 

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024